Vše se dá vyléčit

Vitamíny

Vitamíny a minerály

 

Železo

pistácie, rozinky, špenát, červená řepa, kešu, meruňky, brokolice, třešně, borůvky, mangold, cizrna, grep, celer, chřest, lískové oříšky, datle, sója, borůvky, kokos, mandle, fazole, zelí, brambory, rýže, kukuřice, avokádo, hrušky, olivy, artyčok, jahody, slunečnicová semínka, čočka, pórek, hlávkový salát, para ořechy, pinie, ječmen, pšenice, žito, oves, žampiony, arašídy, hrách, luštěniny, ovoce, řasa kelp, listová zelenina, ořechy, semena,

Vápník

sezamové semínko, mandle, mořské řasy, pohanka,brokolice, fíky, olivy, zelí, lískové oříšky, sója, mangold, fazole, celer, pistácie, artyčok, cizrna, špenát, hlávkový salát, oves, mandle, bílá ředkev, mořská řasa - dulkekapusta, listové řasy, ořechy,sezam, soja,sojové produkty

 

Hořčík

kešu, mandle, vlašské ořechy, para ořechy, pinie, lískové ořechy, banány, pistácie, třešně, slunečnicové semínka, špenát, oves, žito, červená řepa, fíky, datle, cuketa, ječmen, artyčok, brambory, rýže, kukuřice, sója, pórek, arašídy, fazole, kokos, arašídy

Zinek

dýňová semínka, kešu, para ořechy, arašídy, rýže, lískové oříšky, pinie, žito, ječmen, vlašské ořechy, cizrna, slunečnicové semínka

 

Vitamín E

mandle, slunečnicové semínka, olivy, para ořechy, lískové oříšky, brokolice, chřest, vlašské ořechy, broskev, hroznové víno, avokádo, hruška, fíky, meruňky, borůvky, rajčata, arašídy

 

Vitamín C

 

šípky, jahody, borůvky, brusinky, rakytník, rajčata, mangold, okurka, mango, kiwi, mandarinka, pomeranč, brokolice, hrách, hroznové víno, dýně, ananas, zelí, paprika, brambory, jablko, slívy, hruška, červená řepa, cibule, květák, cuketa, třešně, pórek, ředkvička

 

Obsah vlákniny

jitrocel indický, mrkev, meruňky, oves, borůvky, třešně, ananas, jablko, slívy, hruška, žito, fíky, datle, ječmen, banán, broskev, otruby, ředkvička

 

Kalorické

vlašské ořechy, sója, para ořechy, arašídy, datle, kokos, kešu, cizrna, banány, avokádo, lískové oříšky, mandle, žampióny

 

Obsah proteinů

cizrna, pohanka, sója, kešu, brokolice, vlašské ořechy, arašídy, para ořechy, hrách, čočka, fazole, slunečnicové semínka, oves, ječmen, pšenice, žito, pistácie

 

Antioxidanty

mrkev, rajčata, kiwi, hroznové víno, brokolice, zelí, rakytník

 

Projímavé účinky

datle, fíky, třešně, slívy, zelí, mangold, aloe

 

Močopudné účinky

meloun, chřest, celer, zelí, třešně, cuketa

 

Vitamíny přehled a zdroje v potravě tabulka

vitamín A (karoten)

klíčená vojtěška, mrkev, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, meruňky,tykev,listová zelenina

- udržuje dobrý stav pokožky zubů a sliznic, zraku, zvyšuje odolnost proti infekcím

 

vitamín B (niacin)

mořská řasa kelp, listová zelenina, houby, arašídy, fazole ořechy, sezamová a slunečnicová semena, obiloviny

- podporuje psychické zdraví a nervový systém, zvyšuje chuť k jídlu, udržuje funkci nadledvinek

 

vitamín B1 (thiamin)

luštěniny, listová zelenina, ořechy, semena např. slunečnice, dýně, celá obilná zrna

- pomáhá vstřebat škrob a cukr a zvyšuje chuť k jídlu pomáhá funkci jater a srdce

 

vitamín B12

fazolové klíčky, mořská řasa dulse, kombu, sojové produkty

- chrání nervové buňky před degenerací, pomáhá vzniku červených krvinek

 

vitamín B2 (riboflavin)

mandle, řasy, listová zelenina, houby, celá obilná zrna, sojové produkty

- zvyšuje odolnost proti nemocem, pomáhá růstu a vývoji, zlepšuje pokožku a zrak

 

vitamín C kyselina askorbová

brokolice, kapusta, květák, ovoce, řeřicha, petrželka

- povzbuzuje růst a vývoj, udržuje šlachy, klouby, zuby, dásně, zvyšuje odolnost vůči infekcím,

 

 

vitamín D

ryby, sluneční záření

-podporuje vývoj kostí a zubů

 

vitamín E

listová zelenina, ořechy, semena, rostlinný olej, celá obilná zrna

-kladný vliv na rozmnožování, podporuje srdeční činnost a zpracování mastných kyselin

 

vitamín K

výhonky vojtěšky, listová zelenina, mořské řasy, zelenina, celá obilná zrna

-podporuje krevní srážlivost, snižuje riziko krvácení

 

Vitamíny A, D, E, K jsou vitamíny rozpustné v tucích při zpracování je vhodné k surovinám obsahující vitamín A přidat lžičku rostlinného oleje, protože se tyto vitamíny v tuku rozpustí a pro organizmus jsou lépe zpracovatelné a využitelné.